Fortsätt med daglig läsning!

Sommarlovet står för dörren med löfte om ledighet för alla skolbarn. En del barn och unga kommer att ta med sig en bok till stranden men många kommer inte läsa alls och det kommer att märkas i höst. /P1 Morgon 6/6-18

För fortsatt utveckling är det viktigt att daglig läsning fortsätter – då tar det ofta fart, och tvärtom så backar tyvärr utvecklingen om den avstannar, precis som en muskel man väljer att inte träna på tio veckor.

Varför ska vi läsa böcker?

Vi läser en massa dagligen på datorn, mobilen, skyltar och anvisningar. Att även läsa böcker är en av flera strategier för att fylla på ordförrådet, stimulera fantasin och förbättra sitt språk.

Det är bara genom att läsa tillräckligt mycket som vi blir goda läsare. Skoltiden är begränsad och räcker inte alls till.

För att utvecklas maximalt behöver den som knäckt läskoden läsa hemma minst 25-30 minuter varje dag. Högläsning och ljudböcker är också bra för upplevelsen. Det tillsammans med egen läsning och samtal om böcker ger de absolut bästa förutsättningarna för att utveckla läslust och en god läsförmåga.

Passa gärna även på att umgås, samtala, spela spel, öva vardagsmatematik (för de små kan det även bjuda stor frihetskänsla att få gå och handla glass på egen hand och kolla att man får rätt växel tillbaks) och – förstås – träna simning och vattenvana. Samt lek, lek, lek – rörelseglädje och kreativitet är också del i utveckling!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.